סל הקניות ריק

מגזין

11 ספטמבר

על הספר: 'ההיסטוריה של הטראומה הנפשית' מאת אליעזר ויצטום / ביקורת ספר מאת פרופ' רבקה יהב, שיחות: כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה, ל"ד:3 (2020)

השבוע הופיע גיליון אוגוסט 2020 (ל"ד:3) של 'שיחות, כתב עת ישראלי לפסיכותרפיה', ובו ביקורת על ספרו של פרופ' אליעזר ויצטום 'ההיסטוריה של הטראומה הנפשית'.

להלן כמה קטעים מתוך הביקורת:

• "לפנינו ספר עב כרס, רחב יריעה וחובק עולם, שנכתב בידי פרופ' ויצטום, פסיכיאטר וחוקר תרבות עתיר ידע שבאמתחתו ספרים ופירסומים רבים, ואשר דן בהפרעות פוסט טראומתיות הקשורות לאירועי קרב וטרור, בפרספקטיבה היסטורית."

• "בזכות הספר אנו שותפים למסע בזמן, ברחבי תבל, בעקבות קרבות ומלחמות הקורא, מעבר להרחבת הבנותיו בנושא הטראומה הנפשית יתעשר בידע על מלחמות וקרבות מכוננים בהיסטוריה האנושית. במקביל יוכל ללמוד על הביוגרפיה של דמויות מרכזיות, שחקרו וטיפלו בטראומות שהיו פועל יוצא של השתתפות בקרבות ואסונות. בספר שזורות תמונות מקרבות ידועים ותצלומים של חוקרים שתרמו להבנת התופעה."

• "ויצטום פורסם בפנינו דיון רב-שנים בים אנשי בריאות הנפש – האם טראומה נפשית יכולה לגרום לשינויים פסיכופתולוגיים. גם סוגיית הסיבות והגורמים להתפתחות הפרעות נפשיות בעקבות טראומה שנויה במחלוקת. במשך שנים היו שסברו שאם אין פגיעה פיזית לא יכול להיגרם לאדם נזק נפשי. הם לא היו מסוגלים לקבל את האפשרות שאירוע יכול להותיר אצל מי שחווה אותו משקעים וצלקות, מצוקות נפשיות ופגיעה בתפקוד. לעומתם, אנשי מקצוע אחרים ניסו להבין את התופעה עם המושגים שהיו קיימים בתקופות השונות ולחפש לה מזור."

• "[...] סקאלר כותב שבמלחמה קשה מדי להכיר ולהבין ניסיונות של הרס גדול. המוח קולט רק מידה מסוימת של זוועה. בזוועות אלו והשלכותיהן דן פרופ' ויצטום באומץ רב ובעומק ראוי."

• "[...] הספר המרתק המלא והגדוש שכתב ויצטום יעורר עניין רב בקרב היסטוריונים של מהלכי קרבות, אנשי בריאות הנפש, מטפלים וחוקרים ובקרב נפגעי הטראומה הרבים בארץ ובעולם ובני משפחותיהם. הפרספקטיבה והניתוחים ההיסטוריים מאפשרים להפיק לקחים בתחום האבחוני, הטיפולי והארגוני. בל ניתן יד להשכחה ולהדחקה."

• "הספר העשיר אותי במידע חשוב ומגוון והשאיר אותי עתובה ביותר לנוכח המלחמות הרבות המלוות את ההיסטוריה של המין האנושי מקדמת דנא, אינטרסים, שנאה, אלימות וזעם, בגינם אנו נאלצים לשלם בגוף ובנפש."

לקריאת הביקורת המלאה באתר 'שיחות' - לחצו כאן.

לדף הספר ההיסטוריה של הטראומה הנפשית' - לחצו כאן.

 

© 2021 איתי בחור – הוצאה לאור. כל הזכויות שמורות. הוקם ע"י as2 e-consulting