בחירת נייר
- צריך להתאים את סוג הנייר ומשקלו לאופי הספר.
- ישנם הבדלים באיכות נייר של יצרנים שונים גם באותן קטגוריות של משקל וסוג הנייר. יש נייר שמתחמצן ומצהיב במהירות ויש נייר ששומר על רמת לובן גבוהה.
- יש לבחור את סוג הנייר בהתאם לרושם המבוקש מהספר. ישנם ספרים שייראו טוב יותר בהדפסה על נייר נטול עץ, אחרים על נייר מלוטש ואחרים על כרומו-מט או כרומו מבריק.
- נייר הוא חומר אורגני ויש לו סיבים. חשוב להקפיד על הזמנת נייר בחיתוך ביחס נכון בין כיוון הקיפול והכריכה ובין כיוון הסיבים, כדי שדפי הספר לא יישברו בעת פתיחתו.
הדפסה
- בהדפסת אופסט יש להקפיד על נקיון הלוחות ועל גוון הדפסה אחיד בכל הגליונות.
- בהדפסת דפים עם תמונות יש להגיע לטונים האופטימאליים לכל תמונה, שלא תהיה חלשה מדי ומנגד, שלא תיסתם בעודף צבע.
- תמונות ישנות ובעייתיות כדאי להדפיס ברשתות לא צפופות, כדי להגיע לרושם מבוקש ולאפשר גמישות בהדפסה.
- בהדפסה דיגיטלית חשוב להקפיד על אימפוזיציה נכונה של הדפים ועל נקיון המכונה.
כריכה
- את הכריכה המודפסת מצפים בלמינציה, שכבת הגנה מפני פגעים. ניתן לבחור למינציה מבריקה או מט, לפי הרושם המבוקש ולפי השימוש העתידי בספר. למינציה מט עדינה יותר ומאופקת יותר מלמינציה מבריקה.
- בכריכה קשה חשוב להקפיד על תדביק ישר וסימטרי, על גובה אחיד של הגליונות המקופלים ועל קפיטל בצבע מתאים.
- בכריכה רכה חשוב להקפיד על איכות הביגים, על אחידות פיזור הדבק ועל חיתוך חלק של הספר.
אריזה
- כדאי לארוז ספר בקרטונים ולא בנייר או בניילון שרינק. כך הוא מוגן יותר.
ספר דיגיטלי/אלקטרוני (EBOOK)
טכנולוגיית הפקת ספרים דיגיטליים מצטרפת לטכנולוגיות הדפוס, היא לא מחליפה אותן (כפי שוידאו לא החליף את הקולנוע ומצלמה לא החליפה את הציור). מדריכים טכניים, שמתעדכנים כל הזמן ודורשים התמצאות מהירה, וספרים שקוראים פעם אחת וזורקים – רומנים רומנטים, בלשים זולים, ספרי טיסה – עדיף להפיק באופן דיגיטלי, חבל על הנייר ועל הריאות הירוקות. בינתיים הטכנולוגיה הזאת עובדת בעברית באופן מוגבל ועם באגים ותקלות; סביר להניח שעם הזמן הטכנולוגיה תשתפר.
כשלספר יש תוכן שחוצה את הזמן וערך אסתטי, יש טעם להדפיס אותו. כשספר מאוד יפה, המסך לא יכול לבטא את יופיו ואינו תחליף שלו; בדיוק כמו שציור על מסך לא דומה לציור עצמו – לחומר מודפס יש ערך אסתטי אמנותי – ספרים כאלה אנשים קונים וכנראה ימשיכו לקנות.