פרופ' נסים לוי עלה בנערותו מבולגריה, למד רפואה בפקולטה לרפואה של 'הדסה' והאוניברסיטה העברית בירושלים. בשנים 1999-1967 ניהל את המכון הגסטרואנטרולוגי בבית החולים 'רוטשילד', לימים 'בני ציון'. פרופ' חבר קליני, מהמייסדים וראשוני המורים של הפקולטה לרפואה של הטכניון בחיפה. בנוסף להוראת רפואה פנימית, שנים רבות בהתנדבות, לימד בפקולטה לרפואה גם קורס לתולדות הרפואה בשנים 2006-1986.
פרופ' לוי הוא מבכירי החוקרים של תולדות הרפואה בארץ ישראל; הוא כתב את שני ספרי היסוד של התחום: 'פרקים בתולדות הרפואה בארץ ישראל 1948-1799' (1998) ו'רופאיה של ארץ ישראל 1948-1799' (שיצא עד כה בשלוש מהדורות מתחדשות ומתעדכנות 2008, 2012, 2016; המהדורה של 2012 הוקדשה לרגל מלאת 100 שנים להסתדרות הרפואית בישראל).
בנוסף כתב את הספר 'בשירות הקהילה' על תולדות בית החולים רוטשילד בחיפה וכ־50 מאמרים בתחום תולדות הרפואה בארץ ישראל. כמו כן, יש לו חלק ברוב הספרים בתחום זה, שיצאו לאור בעשורים האחרונים בישראל וגם בספרים, שפורסמו בארצות אחרות ושעוסקים ברופאים היהודים בגרמניה ובאוסטריה.
כיהן כיו"ר החברה הישראלית לתולדות הרפואה, הכשיר מאות תלמידים, סייע לכל חוקר ומתעניין שפנה אליו, וחלק את הידע הרב שלו בנדיבות ובחפץ לב. הכין בהתנדבות את המצגות על הרופאים במוזיאון הייקים בתפן. נענה להרצות בהתנדבות בנושאים אלה לכל מי שפנה אליו, בכל מקום בארץ.
בעשותו את כל הדברים האלה, פרופ' לוי הקדיש להלכה ולמעשה את חייו לפיתוח ולטיפוח המחקר ההיסטורי ולהטמעת המורשת ההיסטורית של הרפואה בארץ ישראל בקרב הציבור הרחב; כל זאת ללא תמורה וללא סייג.
הותיר רעיה, יעל, שלושה ילדים ונכדים רבים.
יהי זכרו ברוך.